Požiarne prestupy / upchávky - otázky a odpovede

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

CVIČNÝ POŽIARNY POPLACH SO ZADYMENÍM PRIESTOROV

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

Požiarna ochrana vo vzťahu k bytovým domom

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

Sorpčné prostriedky

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

Ako ochrániť auto pred požiarom?

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

Hasiaci prístroj ako darček

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

Požiarny hlásič ako darček

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

Čo má obsahovať lekárnička?

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

Núdzové osvetlenie - prevádzka a kontrola

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

TFA Slovakia 2018 - Banská Bystrica

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

TFA Hungaria 2018

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

POŽIARNE UZÁVERY - Vedeli ste, že?

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

Čo nemôže byť na chodbe? Alebo o únikových cestách

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

Požiarne hlásiče – vhodná prevencia pred požiarmi

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

Správny darček nie len pre hasiča

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

Nový hasiaci prístroj v ponuke - Vodná hmla

Sep 27, 2024 | Počet komentárov: 0

Hasiaci prístroj ako súčasť povinnej výbavy

V našej práci dostávame mnoho otázok ohľadne prestupov a upchávok. Je to úplne prirodzené a preto sme sa rozhodli zosumarizovať tie najzákladnejšie.

Prečo potrebujem riešiť požiarne prestupy?

  • Aby sa požiar nešíril v budove a požiarne deliace konštrukcie (požiarna stena a požiarny strop) zabránili šíreniu požiaru medzi požiarnymi úsekmi v budove.
  • Aby sa nešíril dym a jedovaté splodiny horenia po budove.  
  • Jedným zo základných princípov požiarnej bezpečnosti stavieb je schopnosť stavby brániť šíreniu požiaru vnútri stavby, čo sa dosahuje rozdelením stavby na požiarne úseky. Ak v budove vznikne požiar mal by ostať len v zasiahnutom požiarnom úseku a po dobu požiarnej odolnosti požiarno-deliacich konštrukcií, by sa nemal rozšíriť do susedných požiarnych úsekov. Ale len za podmienky, ak sú požiarne steny a požiarne stropy celistvé. Často je narušená celistvosť požiarnych stien a stropov prestupmi potrubí, káblov, vzduchotechniky. V takýchto prípadoch je potrebné obnoviť celistvosť správnym ošetrením prestupov – vhodnými materiálmi a postupmi. Množstvo potrubí je vyrobených z horľavých materiálov – rôzne druhy plastov, prípadne potrubie je z nehorľavého materiálu ale má horľavú izoláciu. Horľavé materiály v podmienkach požiaru zmäknú, zmenia tvar a zhoria. Ostane po nich voľný priestor a požiar sa vzniknutým otvorom šíri do susedného priestoru. Podobne je to s horľavou izoláciou elektrických káblov. Izolácia zhorí a ostanú v stene holé káble a otvor, ktorým sa požiar a dym šíria do susedného požiarneho úseku.

Kde to treba riešiť?

  • Požiarne prestupy treba riešiť v požiarno-deliacich konštrukciách – požiarnych stenách a požiarnych stropoch. Nie každá stena a strop sú požiarne. Ktoré steny a stropy sú požiarne a akú majú mať minimálnu požiarnu odolnosť, je uvedené v projekte požiarnej bezpečnosti stavby.

Môžem to urobiť sám?

  • Montáž požiarnych upchávok môžu vykonávať osoby s odbornosťou, s dokladom o preškolení od výrobcov materiálov. Po montáži sa vyhotovuje dokument „Osvedčenie požiarnej konštrukcie“ podľa vyhl. MV SR č. 94/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov. Súčasťou osvedčenia požiarnej konštrukcie je aj uvedenie mena a podpis osoby, ktorá prestup zhotovila a kópia dokladu o preškolení.  

Doteraz to nikto nežiadal, .... u nás nikdy nehorelo, u nás nikdy nebude horieť,...:

  • Pri kolaudácii alebo pri protipožiarnej kontrole nie je možné skontrolovať každú stenu a strop. Ak aj doteraz žiadna kontrola nežiadala riešenie požiarnych prestupov alebo si nežiadala osvedčenie požiarnej konštrukcie (povinná dokumentácia podľa §40 vyhlášky MV SR č. 94/2004 Z. z. v znení neskorších predpisov) je daná povinnosť podľa §4 Zákona NR SR č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov. V prípade vzniku požiaru sa zisťujú porušenia predpisov. V prípade porušenia predpisov môže byť zníženie plnenia zo strany poisťovní. Na Slovensku každý rok vznikne približne 10 000 požiarov...

Aká legislatíva rieši požiarne prestupy?

Aké sú povinnosti podľa predpisov?

§4 Zákona NR SR č. 314/2001 Z. z. o ochrane pred požiarmi v znení neskorších predpisov Právnická osoba a fyzická osoba-podnikateľ na účely predchádzania vzniku požiarov je povinná, ak tento zákon neustanovuje inak,

k) zabezpečiť, aby sa pri vypracúvaní projektovej dokumentácie stavieb, pri uskutočňovaní stavieb a pri ich užívaní, ako aj pri zmene užívania stavieb riešili a dodržiavali požiadavky protipožiarnej bezpečnosti stavieb; požiadavky na protipožiarnu bezpečnosť stavieb pri projektovaní stavieb, uskutočňovaní stavieb, užívaní stavieb a zmene v užívaní stavieb ustanoví všeobecne záväzný predpis, ktorý vydá ministerstvo,

l) zabezpečiť, aby pri zmene užívania stavby nedošlo k zníženiu protipožiarnej bezpečnosti stavby alebo jej časti, bezpečnosti osôb alebo k sťaženiu zásahu hasičských jednotiek,...


VYHLÁŠKA

Ministerstva vnútra Slovenskej republiky

z 12. februára 2004,

ktorou sa ustanovujú technické požiadavky na protipožiarnu bezpečnosť pri výstavbe a pri užívaní stavieb

§ 40

(1)Požiarne deliace konštrukcie4) musia v celej ploche spĺňať kritériá požiarnej odolnosti vrátane lineárnych stykov stavebných prvkov. Požiarna odolnosť požiarnych deliacich konštrukcií nesmie byť ich zoslabením ani neuzatvárateľnými otvormi a prestupmi rozvodov, prestupmi inštalácií, prestupmi technických zariadení ani prestupmi technologických zariadení nižšia ako určená požiarna odolnosť.

(2)Lineárne styky stavebných prvkov požiarnych deliacich konštrukcií musia byť utesnené tak, aby zabránili rozšíreniu požiaru do iného požiarneho úseku. Utesnený lineárny styk musí spĺňať požiadavky na požiarnu odolnosť požiarnej deliacej konštrukcie.

(3)Prestupy rozvodov, prestupy inštalácií, prestupy technických zariadení a prestupy technologických zariadení cez požiarne deliace konštrukcie musia byť utesnené tak, aby zabránili rozšíreniu požiaru do iného požiarneho úseku. Utesnený prestup musí spĺňať požiadavky na požiarnu odolnosť požiarnej deliacej konštrukcie, ktorou prestupuje, najviac však EI 90.

(4)Tesnenie prestupov cez požiarne deliace konštrukcie s plochou otvoru viac ako 0,04 m2 sa označuje štítkom umiestneným priamo na utesnenom stavebnom prvku alebo v jeho tesnej blízkosti.

(5)Štítok označenia tesnenia prestupu sa umiestňuje aspoň na jednej strane požiarnej deliacej konštrukcie tak, aby bol vždy viditeľný, čitateľný, prístupný a ťažko odstrániteľný. Štítok označenia tesnenia prestupu obsahuje najmä tieto údaje:

  • nápis PRESTUP,
  • symboly kritérií a číselnú hodnotu požiarnej odolnosti,
  • názov systému tesnenia prestupu,
  • mesiac a rok zhotovenia,
  • názov a adresu zhotoviteľa požiarnej konštrukcie.


Ako vlastne taký prestup vyzerá?

Odporúčané články

e-news-256-5-300-300-0-ffffff.jpg
Aug 08, 2023

CVIČNÝ POŽIARNY POPLACH SO ZADYMENÍM PRIESTOROV

Zreálnite si cvičné požiarne poplachy

e-news-156-5-300-300-0-ffffff.jpg
Sep 05, 2017

Sorpčné prostriedky